Induktioliesi toimii kissantassuilla

    KUN keittiörempasta oli kulunut vuosikymmen, jääkaappi ei pysynyt kylmänä, astianpesukone ei käynnistynyt eikä lieden suurin levy kuumentunut. Liekö ollut sattumaa vai suunniteltua keittiökoneiden käyttöikää kun hajosivat vuoden sisällä? Laitteet vaihdettiin uusiin, koska vanhan korjaus maksaa suunnilleen saman kuin uusi. Se myös kestää kauemmin kuin tavaran kantaminen kaupasta kotiin.

Kissa kulkee sujuvasti uudella hellalla.

Kissa kulkee sujuvasti uudella hellalla.

    UUDEKSI keittovälineeksi valikoitui induktioliesi. Ostopäätöstä tehdessä tiesin sen ominaisuuksista kovin vähän. Oli tuuria, että vain räiskälepannu lähti kiertoon. Vanhoista keitto- ja paistoastioista muut olivat terästä ja soveltuivat käyttöön.

    KEITTOALUEEN kohdalla induktioliedenlieden keraamisen pinnan alla on käämi. Kun siihen johdetaan sähkövirta, se muodostaa magneettikentän, joka pakottaa yläpuolisen keitinastian ferromagneettisen osan atomit liikkeelle. Siitä syntyy energiaa, joka kuumentaa astian ruokineen.

    HELLA itse ei kuumene kuin sen verran mitä lämpöä johtuu kuumasta astiasta. Sen vuoksi keittopinta on helppo puhdistaa. Kun keittolevylle putoaa ruokaa, se ei pala kiinni haaleaan pintaan.

Induktioliesi on nopea ja enegiapihi, mutta pitää pientä sirinää, kun on päällä.

Induktioliesi on nopea ja enegiapihi, mutta pitää pientä sirinää, kun on päällä.

    INDUKTIOLIESI on oikeastaan yhdenlainen tietokone. Kosketusnäytöstä eli keraamisesta pinnasta napsautetaan virta päälle. Seuraavaksi näytöltä valitaan käyttöliittymä, joka hellassa vastaa keittolevyä. Lopuksi induktiotaso säädetään halutuksi helppokäyttöisen ohjelman avulla: sormea liu’utetaan valintajanalla sopivaan kohtaan.

    TOIMINTAPERIAATE tekee liedestä turvallisen. Jos keittolevyssä on virta, mutta kattila tai paistinpannu uupuu, levy ei kuumene ja virta katkeaa itsestään muutaman sekunnin kuluttua.

    LIESI on nopea, vähäenerginen ja lämpötilaltaan tarkka. Jälkilämpö puuttuu, mutta jos siihen on tarvetta, sellainen on helppo tuottaa induktiolla.

    MAGNEETTIKENTTÄÄ on epäilty terveydelle haitalliseksi, mutta vaikutuksista ei ole yksimielisyyttä. Vastaavanlaista puolesta ja vastaan keskustelua käydään esimerkiksi mikroaaltouuneista tai kännyköistä. Kun ei ole varmaa tietoa, jokainen käyttäjä tekee oman päätöksen ja toimii sen mukaisesti.

Induktiolieden valintapaneeli toimii kissantassuilla.

Induktiolieden valintapaneeli toimii kissantassuilla.

    INDUKTIOLIEDEN turvalliseksi työskentelyetäisyydeksi on ehdotettu 30 senttiä. Parhaiten magneettikentältä voi suojautua käyttämällä tarkasti keittolevyn kokoista astiaa.

    VIRTA kytkeytyy lieteen myös kissantassujen painalluksella. Toisinaan katit osuvat kytkemään virran ja heti perään astuvat lapsilukon päälle. Siitä on eniten haittaa yöllä. Kuuluu piip, kun kissa on lukinnut lieden.

    NYT jos päättäisin, ottaisin induktiolieden uudelleen, vaikka siinä onkin kehittämisen varaa. Kissalukko puuttuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *