Kissanhiekan paakut – turha asia

     Sisäkissat vääntävät tarpeensa huoneen nurkassa lojuvaan laatikkoon, jonka täytemateriaali kannetaan kaupasta kotiin muutaman kilon pusseissa. Tavallisen hiekan oloinen valkoinen tai harmaa maa-aines pölisee pöyhittäessä ja kulkeutuu kissan mukana kaikkialle. Jos jyvästen päälle astuu, ne murskautuvat ikäväksi jauhoksi. Vesi puolestaan liettää kissanhiekkamuruset vaikeasti lattiasta irrotettavaksi tahmaksi.

     Ikävintä jälkeä syntyy, jos kissa asioi laatikossa tassut märkinä. Kissanhiekka liettyy kosteisiin tassukarvoihin ja kuivana sitä on todella vaikea irrottaa, jokainen hiekkahippunen pitää kynnellä raaputtaa irti. Jos kissa suostuisi hetken seisomaan rapatassut vedessä, se voi helpottaa irrottamista. En vain ole päässyt kokeilemaan, koska kissat pistävät hanttiin.

Kissanhiekkapaakku.

Kissanhiekkapaakku.

     Paakkuuntuva kissanhiekka on hyvä keksintö. Pissa kastelee hiekan, joka kovettuu kätevästi pois nostettavaksi kikkareeksi. Jos hiekka ei kasaannu kunnolla, paakut hajoavat helposti eikä niitä saa kokonaisina ulos laatikosta. Paakun murusten poimiminen on työlästä eikä se välttämättä edes kunnolla onnistu. Huonosti koossa pysyvän hiekan etuna on, ettei se tartu kovin hanakasti kosteaan viiksiniekkaan. Pissalaatikon puhtaanapidon kannalta parhaita ovat tiukasti koossa pysyvät hiekat, mutta ne ovat samalla niitä, joka tiukimmin käyvät kiinni kattiin.

     Kissa pysyy puhtaana nuolemalla. Jalkansa sotkenut mirri tietysti puhdistaa itsensä nuolemalla, mutta samalla se tulee nielleeksi kaiken karvoihin tarttuneen. Käytössä ei ole tutkittua tietoa, millaisia vaikutuksia syödyllä hiekalla voisi olla kissan terveydelle. Hevosten suolistoon kertyvä hiekka aiheuttaa hiekkaähkyjä.

     Kissanhiekan paakkuuntumisominaisuus kuulostaa kovin turhalta puheenaiheelta. Sillä on kuitenkin huomattava vaikutus siihen työmäärään, jonka kissan elinympäristön puhtaana pitäminen edellyttää. Se vaikuttaa myös, miten usein koko laatikon hiekka pitää vaihtaa, mistä seuraa suoraan kuluja ja lisätyötä kissan omistajalle. Kissan terveydelle on tärkeää, ettei se kovin usein joudu poistamaan turkkiinsa liettyneitä hiekanmuruja. Yhden turha asia on toisen hyvinvoinnille tärkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *